Oamenii simpli se tem de război, economiștii se tem de altceva, în caz de conflict militar Rusia-Ucraina
Probabil că nu există român care să nu fi auzit despre tensiunile declanșate la granița Rusiei cu Ucraina. În aceste condiții, cei mai mulți dintre noi ne temem de scenariul izbucnirii unui conflict militar, dar foarte puțini privesc situația în profunzimea ei și sunt conștienți de faptul că, în realitate, efectele asupra piețelor financiare sunt cele care ar trebui să ne stârnească cel mai mare nivel de îngrijorare în acest moment.
Oamenii simpli se tem de război, economiștii se tem de efectele grave asupra piețelor financiare.
Invadarea Ucrainei este o variantă din ce în ce mai plauzibilă, dacă ținem cont de cea mai recentă decizie luată de liderul de la Kremlin. Vorbim, concret, despre faptul că președintele Rusiei, Vladimir Putin, recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. Această mișcare a fost urmată de ordinul adresat armatei ruse de a intra în aceste teritorii.
A fost momentul în care diplomații lumii au reacționat, inclusiv președintele nostru, Klaus Iohannis.
„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.
Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.
De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.
Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.
România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
În acest context tot mai fierbinte aproape de noi, economiștii avertizează asupra riscurilor.
Care va fi impactul economic al tensiunilor Rusia-Ucraina
Se pare că, în primul rând, vom asista la scumpiri și mai pronunțate pe piețele de energie din regiune. Vom avea gaz natural și electricitate la prețuri mult mai mari, dacă Europa nu se va mai alimenta din Rusia. Situația este delicată și în privința asigurării stocurilor, în condițiile în care rușii asigură 40% din gazul european. De asemenea, vom vedea o explozie și în privința prețurilor de pe piețele de țiței.
„Cred că dacă izbucnește un război între Rusia și Ucraina, [prețul de] 100 dolari pe baril va fi aproape asigurat”, a declarat Phil Flynn, analist de piață la Price Futures Group. „Mai mult ca sigur vom avea un vârf puternic și apoi vom scădea. Zona de 100 de dolari pe baril este mai probabilă pentru că stocurile sunt cele mai reduse din ultimii ani”, potrivit acestuia.